Actualizat la: 20 august 2020
Rolul unui wedding planner, atuul mirilor relaxați
https://www.pexels.com/photo/planners-and-papers-811572/
Deseori, în plin proces de organizare a nunții, mireasa trece de la ”Habar nu am ce trebuie să fac!” la ”Poate că vocația mea este cea de planificator de nunți, oare ar trebui să renunț la jobul meu actual?”! Ce se întâmplă, însă, atunci când nu poți depăși emoțiile și haosul care vin la pachet cu organizarea propriei nunții și care te acaparează complet? Apelezi la ajutorul unei persoane specializate în planificarea și implementarea unor astfel de evenimente.
Decizia de a angaja un wedding planner poate fi cheia către conturarea nunții la care ai visat dintotdeauna. Nu ne crezi pe cuvânt și ești de părere că aceasta reprezintă doar un cost în plus, sau poate crezi că este doar un moft și nu o necesitate? Te invităm să parcurgi acest articol, în care vorbim despre avantajele pe care le ai atunci când apelezi la ajutorul unei wedding planner, dar și ce buget este necesar să aloci în această direcție.
Ce este un wedding planner
https://www.pexels.com/photo/serious-female-entrepreneur-taking-notes-in-notebook-3757656/
Ai visat dintotdeauna la o nuntă ca în povești, iar acum te afli în plin proces de organizare a evenimentului? Cu siguranță ești de acord cu noi: planificarea propriei nunți nu este întotdeauna o activitate distractivă – sunt foarte multe lucruri de rezolvat pentru a pregăti ziua cea mare până în cele mai mici detalii. Dacă tu și partenerul tău vă simțiți copleșiți, luați în considerare angajarea unui planificator de nunți. Cunoscut și ca wedding planner – termenul folosit de americani și preluat și de noi -, acesta este un consultant profesionist care vă poate ajuta în majoritatea, dacă nu în toate sarcinile pe care le implică planificarea nunții voastre.
Care sunt sarcinile de care se ocupă un wedding planner?
https://www.pexels.com/photo/thoughtful-worker-with-notebook-and-pen-in-office-lobby-4173267/
Nu sunteți convinși că aveți nevoie de un wedding planner la evenimentul vostru? Cei de la brides.com ne prezintă o listă completă cu toate sarcinile pe care le poate prelua acesta:
- Stabilește un buget realist necesar pentru organizarea evenimentului;
- Selectează cele mai potrivite locații de nuntă, ținând cont de preferințele mirilor;
- Creează un plan complet și concret care cuprinde toate detaliile legate de planificarea și desfășurarea nunții;
- Parcurge cu atenție contractele cu furnizorii de servicii, pentru a descoperi dacă există nereguli sau clauze capcană;
- Se ocupă de trimiterea invitațiilor, precum și de gestionarea RSVP-urilor;
- Oferă consiliere legată de întregul concept al nunții, aducându-vă la cunoștință ultimele trenduri din domeniu;
- Gestionează cu atenție urmărirea programului stabilit, în ziua evenimentului;
- Preia rolul unui purtător de cuvânt, păstrând legătura dintre voi și furnizorii de servicii;
- Oferă consiliere în vederea alegerii celor mai inedite locații pentru luna de miere;
De ce ai nevoie de un planificator de nunți?
În continuare îți prezentăm doar câteva dintre motivele pentru care ai putea apela la ajutorul unui wedding planner:
Un wedding planner este un profesionist în domeniu
Indiferent că aștepți 50 sau 200 de invitați, planificarea propriei nunții implică mult mai mult decât alegerea unui decor floral atrăgător. În principiu, un wedding planner îndeplinește o mulțime de sarcini, însușindu-și, deseori, rolul unui designer, al unui consilier juridic, al unui manager economic sau al unui supervizor. Un organizator de nuntă se poate ocupa de întreg evenimentul, de la alegerea detaliilor care țin de partea estetică, până la negocierea contractelor cu furnizorii și rezolvarea situațiilor de criză. Toate acestea fac ca un wedding planner să se transforme în asul din mânecă al cuplurilor care își doresc să organizeze ceremonia și petrecerea de nuntă fără prea mari bătăi de cap. În plus, un wedding planner cu experiență este deja conectat la tot ceea ce se întâmplă în acest domeniu, va știi să recomande mirilor locațiile de nuntă potrivite pentru dorințele și bugetul lor și are deja stabilite contacte cu cei mai serioși furnizori de servicii.
Ai un program foarte încărcat
Ai un job care îți solicită mare parte din timp și din atenție? Sau poate că ești, în general, o persoană foarte activă, mereu ocupată? Un wedding planner este exact ceea ce ai nevoie dacă urmează să te căsătorești. Acesta se va ocupa inclusiv de întâlnirile cu diverși furnizori, dar și de alte task-uri de pe lista de ”to do” pentru nuntă pe care nu ai timp să le rezolvi. Din moment ce planificatori de evenimente sunt profesioniști în industria în care activează, ei vor duce la bun sfârșit toate sarcinile pe care le implică crearea nunții la care tu visezi.
Nunta are loc în afara orașului sau în altă țară
Contractarea unui planificator de nunți este o idee foarte bună pentru mirii care vor să se căsătorească în afara orașului sau chiar în afara țării. Dacă locația de nuntă se află la sute sau mii de kilometri de casă, este o alegere cât se poate de inspirată să angajezi pe cineva care este deja familiarizat cu zona, precum și cu furnizorii locali de servicii care ar putea să te ajute să îți conturezi evenimentul exact așa cum îți dorești.
Ai un buget redus
Vă doriți o nuntă frumoasă, dar aveți la dispoziție un buget redus? Deși ai putea crede că angajarea unui wedding planner este contraintuitivă în acest caz, în realitate o astfel de decizie te va ajuta, pe termen lung, să economisești bani. Un planificator de nunți va gestiona resursele financiare pe care le are la dispoziție și chiar va elimina, cu acordul vostru, desigur, acele cheltuieli irelevante (sau, cel puțin, va minimiza anumite cheltuieli).
În plus, deoarece majoritatea organizatorilor de nunți au relații speciale cu vânzătorii de servicii, nu doar că vor obține cele mai bune oferte, dar de asemenea îi vor alege pe cei mai serioși și de încredere.
4 întrebări pe care să i le pui wedding planner-ului tău
Cei de la lifestyle.howstuffworks.com oferă o listă de 10 întrebări pe care este indicat să i le adresezi planificatorului de nunți înainte de a semna contractul de colaborare cu acesta. Noi îți propunem un top 4 întrebări esențiale, peste care nu ar trebui să sari în cadrul discuției cu un wedding planner:
1.Lucrezi alături de o echipă?
Atunci când angajezi un wedding planner independent, există anumite plusuri și minusuri, la fel și dacă acesta lucrează alături de o echipă. În primul caz, trebuie să afli dacă el se poate ocupa singur de toate detaliile care trebuie puse la punct pentru nuntă. De asemenea, îl poți întreba pe planificatorul de nunți ce se întâmplă în cazul în care intervine o situație neplăcută, care nu îi va mai permite să se ocupe de organizarea nunții așa cum ați stabilit inițial.
În cazul în care vorbim despre o echipă de wedding planning, este important să știi cu cine vei păstra legătura directă de-a lungul pregătirilor.
2.Care sunt costurile aferente colaborării?
Satisfacția unei nunți memorabile (în sensul bun al cuvântului!) este neprețuită, însă costurile pe care trebuie să le acoperi pentru a te bucura de un eveniment memorabil trebuie stabilite de la bun început. Anumiți organizatori de nunți pot percepe plata per oră, în timp ce alții solicită onorariul în funcție de costul total al nunții.
Totodată, solicită informații despre eventualele taxe suplimentare, împreună cu detalierea calculării acestora. Nu uita nici de detaliile legate de rambursări, în cazul în care evenimentul va fi reprogramat sau anulat.
3.Care este amploarea evenimentelor organizate până acum?
Este important să găsești un organizator de nunți care are experiență relevantă pentru tipul de eveniment pe care vrei să îl organizezi. Astfel, dacă plănuiești un eveniment de amploare, cu sute de invitați, o persoană specializată în planificarea unor evenimente restrânse nu va avea, cel mai probabil, abilitățile necesare pentru a duce la bun sfârșit nunta visurilor tale.
4.Care sunt sarcinile de care te vei ocupa?
Colaborarea cu un organizator de nunți poate consta în consiliere în găsirea locației, în alegerea decorațiunilor sau trimiterea invitaților. De asemenea, un wedding planner poate oferi un pachet complet de servicii, astfel încât se va ocupa inclusiv de acele sarcini pe care le consideri mai puțin importante sau de care nu ai timp să te ocupi.
Cât ”te costă” un wedding planner?
Pentru a planifica o nuntă de la A la Z este nevoie de o muncă de câteva sute de ore, spun specialiștii. Se aproximează că, în medie, un wedding planner lucrează între 200 și 300 de ore pentru a creea un eveniment de basm pentru viitorii miri. Luând în calcul acest aspect, pentru a beneficia de serviciile unui astfel de specialist vei avea nevoie de un buget care poate varia de la 500 la 3000 de euro.
Pentru a creiona cheltuielile aproximative pentru evenimentul tău, află și cât costă un meniu de nuntă.
Înainte de a bate palma cu un organizator de nunți, stabilește limitele implicării acestuia în alegerile și pregătirile necesare pentru marele eveniment.